Over ons

fc pellor 1977

FC Pellor is in 1977 opgericht te Den Helder, als een zeer kleine veldvoetbalvereniging, een groep vrienden die met succes deelnamen aan diverse horecatoernooien besloten zich in te schrijven voor de zomeravondcompetitie.

“In eerste instantie wilde de club geen ‘minder gekleurde’ voetballers in het elftal hebben, dit was niet uit racistische redenen, maar puur om iedereen te laten zien waartoe wij, vrienden van één kleur, in staat zijn op sportief gebied”, vertelt oprichter en nog steeds spelend lid Frans Buhling. “Vroeger 33 jaar geleden was er een groep jongeren die opviel vanwege het gedrag dat zij vertoonde. Ondanks dat in deze groep veel ‘minder gekleurde’ jongeren aanwezig waren, werd altijd naar ‘ons’ gekeken.

We werden moe van het nawijzen en altijd op een bepaalde manier te worden aangekeken in ons clubhuis ‘De Lunchroom’ van de V&D (soms verhuisden wij ons clubhuis naar het station of bushokjes). Daarom staken wij (enkele onder ons nu vijftigers) de koppen bij elkaar. We besloten om iedereen te laten zien dat wij tot veel meer in staat waren met onze benen, dan alleen na het zien van karatefilms de befaamde Bruce Lee na te doen. Eerst voetbalden een paar van ons voor FC Dun Hong in de Bedrijf- en Zomeravond competitie. Ja, Dun Hong is een judovereniging dus dat paste wel bij ons. Op zondagmiddag speelden enkele van ons kroegvoetbal voor Pa Mast, ‘’t Karrewiel’ op het Seringenplein.

Al snel werden de wat ‘minder gekleurde’ voetballers getransfereerd naar andere kroegteams en kreeg het ‘’t Karrewiel’ zo zijn eigen kleurtje. In die tijd beheersten twee bars het Helderse kroegenvoetbal. De ‘Reginabar’ met vedetten zoals Johan Gast, Martin van Zanten enz. en café ‘de Bierbron’ met o.a. de gebroeders Van Veen. Maar al snel moesten de beide teams hun meerdere erkennen in het Helderse Braziliaanse voetbalteam (onze passende bijnaam). Vader Mast was trots op ons en dat sloeg over op onszelf. Hierop besloten wij om met de Zomeravondcompetitie mee te gaan doen en daar onze kunsten te laten zien. Maar wij wilden vooral onszelf zijn en dus niet voetballen voor een bar of bedrijf.

Het elftal stond, nu nog de naam die bij ons paste. In die tijd was ik nauw betrokken bij een groep vrienden, die dezelfde ideologie hadden, maar dan met muziek. De voor velen van ons bekende Alex van Casand maakte deel uit van de groep muzikanten, die ook een naam zochten voor hun band. Hij wilde de band Pellor noemen, maar was bang dat als een optreden niet beviel, het publiek de band Pellor, i.p.v. met tomaten, met pellor ging bekogelen. De naam voor de band werd: ‘Virgo’.
De naam Pellor bleef hangen en kreeg een uitstekende bestemming als naam van onze vereniging”, besluit Frans.

Het Helderse zaalvoetbal is de redding van de club geweest. Het zomeravondvoetbal in Den Helder is doodgebloed, maar FC Pellor is nu een gerenommeerde vereniging in het futsal. Voor het eerst in haar bestaan werd het vlaggenschip in het seizoen 2009-2010 kampioen van de 1e klasse KNVB en promoveerde.

Op dit moment heeft FC Pellor 4 teams, Heren 1 & 2 spelen in de KNVB, Heren 3 en 4 in de HZVO.